2015 – Nyfiken, stolt & lycklig

Tre ord som faktiskt skulle kunna sammanfatta den här säsongen; nyfiken, stolt och lycklig. Dessa tre var ledord för O-ringen i Borås i somras och det går ju inte undgå att den tävlingen och prestationen rankas högst när jag utvärderar året. Där och då gjorde några av mina livs lopp vilka ledde till att jag overkligt nog på sista etappen fick gå upp på prispallen tillsammans med några av världens bästa orienterare, så coolt! Inte nog med det, en av mina stora drömmar gick i uppfyllelse; att få springa för Sverige.

Vinterträningen gick väldigt bra (i alla fall bäst hittills). Jag lyckades inte hålla mig helt skadefri tyvärr men utom influensan jag fick precis i början av året så stördes jag inte av några småförkylningar och kunde träna kontinuerligt, målinriktat och med en bra mängd som min kropp verkade klara av.

Mina främsta mål inför 2015 var stafetterna, då jag kände att det givet är svårt att under första året som senior kunna konkurrera på individuella tävlingar. Träningsmässigt lade jag upp det för att vara i toppform till framförallt 10-mila och Jukola. Sedan var planen att försöka toppa till SM tävlingarna också men eftersom jag var sjuk i över tre veckor efter O-ringen så blev hela höstsäsongen inte riktigt vad jag hade önskat.

LZ2A7928web

Precis som säsongen 14/15 lyckades jag vara skadad under utlandslägret med klubben. Det var roligt i alla fall ;)

Formtoppningen inför 10-mila blev kanske inte helt lyckad. Innan tävlingsveckan så tränade jag på rätt hårt, framförallt blev det mer löpning/orientering än vad jag brukar köra. Jag blev nästan lite för sliten och jag fick avrbyta intervallerna samma vecka för att kroppen sa nej, det var nästan såpass att jag började bli krasslig. Jag höll mig dock frisk men det blev en tuff förstasräcka rent fysiskt som jag fick springa för vårt andralag. Förstalaget visste jag att jag inte skulle ha chans till då jag presterat sämre jämfört med de andra tjejerna på vårens individuella tävlingar. Mentalt och tekniskt gick det dock väldigt bra så över lag är jag nöjd med genomförandet. En förstasträcka är ingen “Annasträcka” men jag är glad att jag fick chansen att springa den.

Skärmavbild 2015-05-11 kl. 14.20.44

Förstasträckan på 10-mila! Lyckades komma in först av GMOK’s fyra lag :)

Träningen mellan 10-mila och Jukola gick väldigt bra. Jag sprang alla Swedish Leage tävlingar och lyckades ta mina första poäng där (topp 30) och finalen var en riktig upplevelse och erfarenhet! Jag började med att bomma förstakontrollen något brutalt men kämpade vidare och fysiskt gick det fort, men det kändes bra. Vid varvningen var jag tillsammans med tre andra tjejer och då bestämde jag mig att det inte fanns något annat än att jag skulle vara först i mål av oss. Jag är faktiskt imponerad av mig själv att jag lyckades hålla mig kall, kunna skärpa fokuset ytterligare och faktiskt lyckas orientera ifrån konkurrenterna för att ensam springa in i mål.

Till Venla hade jag hade efter mycket om och men till slut fått en plats i förstalaget vilken jag tyckte att jag förtjänade. Moa sprang första sträckan och kom in som 14e. Det var extremt varmt och jag hade verkligen gjort allt för att få bästa möjliga uppladdning. Hade ingen aning om jag hade lyckats formtoppa kroppen men ett som var säkert var att värmen minsann inte skulle få vara något som hindrade mig från att pressa den så mycket jag kunde just den dagen.
Redan till startpunkten fick jag bra besked, det kändes kanon! Jag orienterade riktigt bra, njöt och benen bara gick. Kom ikapp några men lyckades göra en liten bom vilket jag grämer mig över (hade kunnat komma in topp 5) men det var utöver detta ett fantastiskt bra lopp som jag är mycket nöjd med, jag växlade som åtta och till slut hamnade vi på en 16e plats = podium, kul!

LZ2A8754web

Efter Jukola väntade en träningsperiod hemma innan O-ringen men också väldigt mycket jobb. Det var en intensiv period men jag lyckades hålla kroppen i schack, träna såpass mycket som den klarade av och få ut en hel del kvalitetspass.

Jag hade inga direkta förväntningar på O-ringen mer än att det skulle bli kul. Kroppen hade känts bra senaste veckorna, lite sliten pga jobbet men när jag väl tränade var det bra. Hur det skulle vara att springa i tävlingsfart var jag ovetande om. Det visade sig att det skulle bli riktigt riktigt bra. Jag sprang snabbare än vad jag någonsin gjort, kontrollerat, fokuserat, strategiskt och jag orienterade precis som jag vill göra. Första etappen blev mitt livs lopp och jag gick i mål med fem minuters ledning. Det räckte till en åttonde plats (endast 6min efter världens bästa orienterare Simone!!) och runt mig i resultatlistan och på starten till etapp 2 (plus resterande etapper) var det fullt med erfarna landslagslöpare, så coolt!

68

Mitt livs lopp :)

19910554125_16cb226fe0_o

Mitt självförtroende i Sprint är väl inte av högsta laget men jag lyckades genomföra det bästa sprintloppet någonsin och så även det roligaste!

IMG_7889

O-ringen historien känns det som att jag dragit hundra gånger om. Men den känslan jag fick när jag tar sista kontrollen (efter ett brutalt lopp på alla sätt och vis) och hör pappa ropa ”Anna, du blir tia!”, den är obeskrivlig. Så även när jag springer in i Bagheerafållan och Forsberg snackar om mig, alltså MIG? Så otroligt jäkla hejdundrande lycklig! Det är den känslan man kämpar för, och jag vill (ska) få den igen!

DSC_6998

Hehe, vem var gladast på prisutdelningen tro? Foto: O-ringen

Efter O-ringen blev jag ju uttagen till Euromeeting. Då jag inte hade så många veckor på mig pga sjukdom så fokus var nästan mer på det än SM. Rent fysiskt blev höstsäsongen alltså inte alls som jag hade önskat. I början av säsongen var dock målet att ta sig till A-final på SM vilket framförallt på långdistansen kunde bli svårt. Nu såg läget lite annorlunda ut i och med att jag lyckats utvecklas så mycket så mina förväntningar var lite högre. Men, om jag ser det i perspektiv så var det trots allt över de förväntningar jag hade när jag satte målen för ett år sen.
Jag gjorde det bästa utifrån förutsättningarna där och då. Jag tog mig till final på båda distanserna och framförallt på medeln genomförde jag tekniskt bra lopp (i finalen). På finalen i långdistansen fick jag problem med fötterna och hela loppet blev en pina, jag gjorde dessutom dumma vägval så det var verkligen inget bra lopp, men som så mycket annat, en erfarenhet rikare!

LZ2A9097web

Att jag i början av säsongen inte var relevant till förstalaget på 10-mila för att sedan avancera mig upp och få springa tillsammans med Anna & Lina på SM stafetten, det är jag väldigt stolt över. Otroligt kul och jag gjorde ett godkänt lopp (förstasträckan) som jag trots bristande fysisk form är nöjd med. Vi slutade 4a, lite snöpligt men det var mitt första SMlöv sen jag var 15 år så det är jag glad för! Nästa år ska vi stå på pallen ;)

LZ2A9265web

Efter två SM helger som i skallen hade slitit ut mig rätt hårt så bar det av till Estland för att springa Euromeeting. En otrolig upplevelse och även fall jag inte lägger resultaten på minnet så lärde jag mig väldigt mycket. En lång säsong sliter och det var nog det jag fick uppleva på ett sätt jag inte gjort tidigare. Trots allt var det sjukt häftigt att för första gången få springa i den blågula tröjan.

LZ2A9512web

Igår hade jag utvärdering tillsammans med min tränare Christin. Har snart haft henne i två år och jag trivs så bra med henne! Jag är en sån person som verkligen tycker det är kul att analysera, utvärdera och planera (vilket vi också gjorde). Är så taggad inför nästa säsong!

Säsongen 2015 i siffror:

Träningstimmar: 366h (målet var 360h) – en ökning med 50% från säsongen 2014
Träningspass: 336st
Löpning: 160h
OL: 79h (inkl tävling)
Alternativ träning: 160h
Sjukdagar: 58 – 3 dagar mer än säsongen 2014
Skadedagar: 95 (hälseneinflammation, stukning och överbelastning i låret)

Vet att ökningen i antal träningstimmar kan tyckas låta brutal hehe, men ja, året innan dess var jag sjuk väldigt ofta och fick helt enkelt inte ihop så mycket timmar :)

Puss o kram!

  • lina - Vars har du köpt jackan på översta bilden eller vad heter den/märke? Sjukt snygg ju! :-)ReplyCancel

    • Anna - Tack! Är supernöjd med den verkligen :D Den är från The North Face och heter Women’s Crimptastic Hybrid Jacket. Hittar den inte längre i något sortiment så verkar som just den har utgått, men såg flertal liknande på typ Outnorth som va snygga :)ReplyCancel

  • sponsorn - Härligt att se vad som kan hända nu när du fått vara mer frisk än sjuk! Det har varit fantastiskt kul att följa årets tävlingar, antingen på plats eller hemifrån datorn! Jag ser nu fram emot en ny säsong 2016 och hoppas att du får ha lika kul i skogen som detta år har varit.
    Kram från sponsorn som helst är med på plats :)ReplyCancel

  • Sara H - Du är grym Anna! :D det får bli fler resor som Euromeeting i framtiden !ReplyCancel

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*